Touch Bar har blivit både älskad och kritiserad. De flesta kan nog enas om att det åtminstone ser exklusivt ut, och att det gör datorn snyggare, helt enkelt. Åsikterna går dock isär om hur användbart det verkligen är. Utvecklare kan störa sig på att escape-knappen inte är fysisk, och att det därför är svårt att använda den utan att behöva titta ned. Samma sak kan en del säga om F-knapparna.

Samtidigt är det många som uppskattar de funktioner som finns. Om du till exempel använder Safari kan du enkelt växla mellan flikar, skapa nya flikar och snabbt hitta till dina bokmärken. Klart är dock att funktionaliteten inte är lika god i alla webbläsare. I Chrome, som är den största webbläsaren totalt, är den något mer begränsad.

Safari

Det är inte särskilt förvånande att Safari, som är Apples egen webbläsare, har den bästa funktionaliteten för Touch Bar. Här kan du enkelt anpassa Touch Baren och du har en rad olika funktioner att välja mellan. Till exempel kan du ha en knapp för att autofylla användarnamn och lösenord på olika hemsidor. Du kan också ha en knapp för att aktivera läsläget, som är en uppskattad funktion i Safari.

Du kan givetvis också växla mellan olika flikar. Något som en del inte uppskattar med funktionen är att du ser små printscreens av flikarna på touch-raden. Det kan bli ganska svårt att urskilja dem. En del föredrar så som Opera har, det vill säga att logotyperna radas upp istället för små avbilder.

Opera

Opera har kanske den bästa kompabiliteten med Touch Bar, näst efter Safari. Som ovan nämnt är det faktiskt enklare att växla mellan flikar här, eftersom det är lätt att skilja dem åt på touch-baren. Istället för små avbilder av sidorna, ser man tydligt de olika sidornas logotyper. Tilläggas bör att det är så det sker när man bläddrar bland bokmärken i Safari, men alltså inte när man har andra sidor öppna.

I övrigt är det svårt att anpassa fältet i Opera. Det du kan göra är att gå bakåt, öppna en ny flik eller markera adressfältet. En framåtknapp saknas, och i övrigt finns ingen vidare funktionalitet. Även om dessa funktioner kan räcka för många, är det fortfarande stor skillnad mot hur det är att använda touch-baren i Safari.

Chrome

I Chrome kan du som standard gå framåt, bakåt, uppdatera, byta hemsida, skapa en ny flik lägga till ett bokmärke med touch bar. Det enda som kan läggas till utöver detta är en knapp som tar dig tillbaka till din startsida. Visserligen är det här hyfsat god funktionalitet, men något som saknas är möjigheten att växla mellan flikar. Just att kunna göra det, utan att behöva gå till musen eller ens titta upp från tangentbordet, kan vara praktiskt vid exempelvis multi-tasking. Om Google väljer att lägga in stöd för detta i framtiden återstår att se – men generellt tycks utvecklingen av touch bar-funktioner gå ganska långsamt.