Har du köpt nya Macbook Air redan? Eller funderar du på att göra det? Det är ett budgetalternativ som inte känns budget. Med det sagt, är den förvisso inte i närheten lika billig som tidigare Air har varit. Dock är den också bättre utrustad – i princip allting har förbättrats. Inte särskilt anmärkningsvärt, med tanke på att det har gått ganska många år. Nu finns det Touch ID, en förbättrad Retinaskärm, ett nytt tangentbord och bättre batteritid. Värt att notera är att skalet är gjort utav 100 % återvunnet aluminium, vilket gör det till ett miljövänligt val.

Skärmen

Skärmen är riktigt bra. Den är 13,3 tum stor och har 2560×1600 stor upplösning, som bäddar för över fyra miljoner pixlar. Resultatet är faktiskt riktigt bra. Svärtan är djup och färgåtergivningen god. Faktum är det är 48 % mer färger, jämfört med förra modellen. Skärmkanterna är dessutom 50 % tunnare än förut, eftersom skärmen går så långt ut.

 

Touch ID

Precis som nya Macbook Pro har Air försetts med Touch ID, en funktion som många tycker om. Du behöver inte skriva in ditt lösenord stup i kvarten, utan kan helt enkelt använda ditt fingeravtryck för att låsa upp datorn. Det kan även användas för betalningar i Apple Pay och för systemåtgärder som kräver autentisering.

 

Touch ID var det som många gillade med Touch Bar när det lanserades hos MacBook Pro. Touch baren i sig, som varit kontroversiell, har man utelämnat i Air och alltså bara behållt Touch ID-funktionen. All data, inklusive ditt fingeravtryck, är krypterat på disken med T2-chippet.

 

Butterfly-tangentbordet

Det här tangentbordet har faktiskt varit föremål för klagomål på Macbook Pro. Dock var det här förra året, och man har nu hunnit förbättra det. Den så kallade Butterfly-tekniken ska ge upp till fyra gånger mer stabilitet jämfört med traditionell mekanik, enligt Apple. Självklart är tangenterna upplysta även på Air.

 

Värt att ta upp här är att trackpaden har förstorats med 20 %. Det finns alltså gott om utrymme för multi-gester och navigering.

 

Prestanda

Trots sin ringa tjock- och storlek klarar den av en hel del. Åttonde generationens Intel Core i5-processor gör det enkelt att ta hand om vardagliga ärenden – och till och med mer än så. Det är kraftfullt nog att spela tunga spel och redigera film, musik eller bild i tunga program. För de riktigt stora arbetena är den inte anpassad, men den har kapacitet att klara av en hel del.

 

Något annat som kan tas upp här är batteritiden, som har förbättrats markant. Den räcker i upp till 12 timmar när du surfar, kollar mailen, handlar på nätet och så vidare. Tittar du på filmer och stänger av wi-fi så kan det räcka i upp till 13 timmar.

 

USB-C

USB-C försåg man MacBook Pro med redan under 2017. Det har varit något omstritt. En del håller nog med om att det är en bra standard på många sätt. Det spelar ingen roll vad som är upp och ned när du kopplar in något, och det klarar av mängder av olika format. Till exempel kan du koppla in USB-C i en monitor och få både ström och display på samma gång.

 

Det folk har blivit något irriterade på är kanske att ingen av ens nuvarande attiraljer kan kopplas in. Fläktar, hårddiskar, kontroller och så vidare behöver en adapter – eller USB-C redan från början – för att kunna kopplas in. Många saknar också den magnetiska laddkabeln.

 

Högtalarna

Det första som kan noteras med högtalarna är basen. De återger dubbelt så mycket av de lägre frekvenserna, vilket ofta är ett problem i små högtalare. Och med tanke på hur tunn nya Air är, finns det givetvis ingen plats för stora subwoofers. Dessutom har man bättrat på volymen beskedligt – det går nu att spela 25 % högre ljud än vad som var möjligt i förra generationens Macbook Air.

 

Återvunnen aluminium

Som nämnt i inledningen är skalet runt nya Macbook Air gjort utav 100 % återvunnet aluminium. Det här innebär att man sänker sina koldioxidutsläpp vid tillverkningen med 47 %, jämfört med hur det såg ut när förra generationen tillverkades. Utseendet, styrkan och hållbarheten ska det inte vara några förändringar i, enligt Apple själva.

Ska du köpa nya Air?