Vill du köpa en ny Apple-produkt? Kom ihåg att använda dina kortrabatter. Genom att utnyttja dessa går det att få både lägre pris, längre garanti och en allriskförsäkring på köpet.

Billigare via Mecenatkortet

MercenatkortAlla som studerar på högskola eller universitet får Mecenatkortet gratis. Det är kort som bevisar att man är studerande vilket gör att man får tillgång till en rad olika rabatter och förmåner. Bland annat kan man få rabatt hos Adlibris och Studentbokhandeln samt hos Bangerhead och Eleven.se. Här finns alltså inte enbart rabatter som är tydligt studentrelaterade utan även på allmänna produkter.

Inom kategorin ”Datorer och Telefoni” hittas bland annat Apple och ett flertal olika teleoperatörer. Det är företag som tjänar extra mycket på att få studenternas intresse. De som börjat köpa produkter från Apple köper gärna fler produkter från samma varumärke framöver då dessa är kompatibla med varandra. Gällande telefonabonnemang har många dessa ett flertal år.

För att ta del av det rabatterade utbudet måste man ha Mecenatkort och handla via den specifika Mecenatshopen. Där kan man hitta i stort sett hela utbudet från Apple – men till lägre priser än i detaljhandeln. Exempel på prisskillnader:

MacBook Pro med Touch – Kostar vanligtvis 20595kr men kan köpas med Mecenatkortet 18535kr.

iPad Pro – Kostar vanligtvis 6695kr men kan köpas för 6427,50kr.

Allriskförsäkring

Marginalen goldAllriskförsäkring kallas ibland för ”drulleförsäkring” och ger ersättning om man av ”plötslig och oförutsägbar händelse” har sönder en produkt. Det kan exempelvis vara att man tappar en dator i golvet eller slår skallen i TV:n så den går sönder. Så länge det är olyckshändelse ges ersättning från försäkringen.

Många har allriskförsäkring genom sin hemförsäkring men i detta fall måste man betala en självrisk för att utnyttja försäkringen. Den brukar vara på ca 1500kr per tillfälle.

Om inköpet sker med ett kreditkort kan även en allriskförsäkring ingå. Det är däremot inte alla kort som har denna försäkring så man bör kontrollera utbudet av försäkringar innan inköpet sker. Försäkringen fungerar därmed precis som allrisken inom hemförsäkringen men med tillägget att ingen självrisk behöver betalas.

Ett exempel på kreditkort med denna försäkring är Marginalen Gold. Ett kort som fått utmärkelsen ”Bästa kreditkortet för försäkringar” enligt recensionssidan Sverigekontanter.se. Andra kort som har denna försäkring är Easy Living och Nordea Gold.

Prisgaranti

Priset på en MacBook Pro kan skilja ganska mycket mellan olika E-butiker. Det finns därmed en risk att man betalar för mycket-  något som kan vara mycket irriterande. Man beställen varan och inser dagen efter att det gick att köpa samma produkt 1200kr billigare hos en annan E-butik. Men har du köpt varan med kort som har ”Prisförsäkring” spelar det inte någon roll. Försäkringen ersätter mellanskillnaden så länge som den inte beror på en tidsbegränsad rea eller liknande.

Hur stor prisskillnaden måste vara och hur mycket som kan ersättas varierar mellan korten.

Ibland som tillägg

På en del kort ingår prisgaranti medan det på andra är valbart tillägg. På exempelvis Re:member More får kortägaren välja åtta försäkringar av Re:members 12 olika försäkringar. Därmed kan man välja Prisgaranti när kortet tecknas, eller byta till den i efter hand. Så här presenteras försäkringsutbudet på Re:member More i en kortjämförelse.

”Utöver de 8 försäkringar som ingår i kortet finns ett stort antal tilläggsförsäkringar som kan tecknas på kortet. Det är bland annat köpskydd, nyckelservice och prisgaranti. Det gör kortet mycket flexibelt.”

Extra garantiår

re:member MoreÄven ”Extra garantiår” är något som finns på flera kreditkort. Det innebär att den garanti som följer med produkten förlängs med ett år. Om elektronikkedjan som säljer datorn ger 2 års garanti så har man 3 års garanti. De första två åren ska man vända sig direkt till elektronikkedjan för att få hjälp med garantifrågan. Det sista året ska man kontakta kortföretaget för att veta hur man ska göra för att aktiva garantin.

I det fall som extra garantiår finns är det en regel på att maximalt antal garanitår får vara 3 år. Om elektronikkedjan ger 3 års garanti ger alltså denna kortförsäkring inte något extra.

Detta finns bland annat på kort från Icabanken och Skandiabanken.

OBS – Försäkringarna ovan gäller för vitvaror och hemelektronik. Däremot finns det alltid undantag för vissa produktkategorier. Det kan därmed vara möjligt att få fördelarna på vissa inköp – min inte på andra.