Funderar du på vilken Mac du ska köpa? I den här texten talar vi om saker att ta hänsyn till inför ett köp. Datorerna är ofta relativt dyra, varför det kan kännas särskilt angeläget att göra ett välinformerat val. När du väl har hittat en Mac du är nöjd med, kommer du att ha goda upplevelser framför datorn. Men hur väljer man egentligen?

Stationär eller bärbar?

Vissa föredrar bärbara, medan andra föredrar stationära. Fördelen med stationära är att de har stor skärm och i vissa fall även bättre prestanda. Många menar dock att prestandan är så pass bra även i många bärbara Mac-datorer, att bärbara i princip kan användas som stationära. Då har man kvar den bekväma möjligheten att sätta sig med datorn i soffan eller ta med den på café. Nackdelen är då att man inte får den större skärmen, och vid riktigt krävande arbeten är vissa bärbara datorer för svaga.

Macbook – Pro eller inte?

Många riktar in sig på att köpa en Macbook, och för många är det ett utmärkt val. En hel del användare, som behöver göra lite mer krävande arbeten, kommer dock märka att den är för klen. Den som vill ha en bärbar dator, som samtidigt har god prestanda, bör söka efter en MacBook Pro. Om du däremot behöver en bärbar dator för vardaglig användning, så som att surfa, skicka mail och använda program som till exempel Word, kan däremot en Macbook räcka gott och väl.

Macbook Air

Macbook Air är en av de billigaste Mac-datorerna man kan komma åt. Den är väldigt tunn och lätt, vilket gör att den passar bra för den som gärna arbetar på språng. På flera år har dock väldigt lite skett. Under 2017 fick sig processorn en förnyelse, men i övrigt har den i princip sett likadan ut sedan 2015. En fördel med Macbook Air är att den tar upp väldigt lite plats. Har du ett litet skrivbord på jobbet eller på kontoret kan alltså den här passa bra.

Om du vill ha en Macbook Air är det förmodligen bra läge att köpa en nu. Många tror att den kommer att sluta tillverkas. Givetvis kan du alltid köpa begagnat, men många föredrar att köpa dessa saker i nyskick. Det här kan kännas särskilt angeläget för en Macbook Air, som ändå inte är speciellt dyr (i jämförelse, åtminstone).

Mac Mini

Mac mini är ett relativt billigt och flexibelt val. Det är dock ingen laptop (även om man enkelt kan bära med sig den), utan är en stationär dator utan skärm. Det här innebär att du behöver en skärm att koppla in datorn till. Även om du enkelt kan bära den, är det alltså ingen dator du tar med till caféet, eller sätter dig i soffan med, på enklast vis.

Trots att den är stationär är den inte särskilt kraftfull. För den som gör allmänt kontorsarbete, eller använder den på vardagligt vis, bör den dock ha tillräckligt med kraft. Även om du vill redigera filmer eller foton har den förmodligen tillräckligt hög kapacitet för att detta ska kunna göras på ett tillfredsställande vis. Många som köper en Mac Mini ställer den i vardagsrummet och kopplar in den i TV med HDMI.