Visst, en webbläsare är ungefär samma webbläsare oberoende av vilket operativsystem eller vilken dator man kör. Dock tycks vissa webbläsare fungera särskilt bra på Mac, inte minst skiljer sig det åt om man har touch bar. Så vilken är egentligen bäst? Här ger vi mer information om de populäraste valen bland Mac-användare.

Safari

Kanske är Safari den populäraste webbläsaren bland Mac-användare? Det vore i sådana fall föga förvånande, eftersom det är den webbläsare som följer med vid köp. Den som tycker om Safari kan ladda ned Safari Technology Preview, som är betaversioner av ännu inte officiellt lanserade versioner av webbläsaren. Visst – en del buggar kan uppstå, men det går också riktigt snabbt.

Ett plus med Safari är det goda stödet för touch bar. Något som en del tycker är en nackdel är dock att flikarna symboliseras av små skärmavbilder av sidorna – och inte deras loggor. Det här gör det ibland svårt att orientera bland flikarna.

Opera

Opera är långt ifrån den mest populära webbläsaren, men med hänsyn till en del smarta funktioner, och hyfsat stöd för touch bar, är det ett gott val för Macanvändare. Har man en Mac sitter man ofta och kör på batteri, och då är den inbyggda batterispararen en välkommen funktion. Dessutom finns en inbyggd annonsblockerare, som kan spara på surfdata.

Som nämnt lite högre upp är webbläsaren anpassad för touch bar, om dock än något begränsat. Det man kan göra är att gå bakåt, skapa en ny flik eller markera för textinmatning i adressfältet. Utöver det kan man också växla mellan flikar.

Chrome

Google Chrome är en populär webbläsare av en anledning – den är riktigt bra. Den sägs vara snabbast på marknaden och har dessutom mängder av olika pluggar som enkelt kan installeras och köras. En nackdel dock är att den drar ganska mycket batteri. Ur det avseendet är Opera eller Safari ett betydligt bättre val.

Vad gäller touch bar-funktionalitet är det något begränsat. Det går inte att byta mellan flikar, men andra funktioner finns. Det går till exempel att gå bakåt, framåt, lägga till ett bokmärke, skapa en ny flik eller markera adressfältet för sökning eller för att gå in på en ny hemsida.

Omniweb

Omniweb är säkerligen den minst kända webbläsaren som tas upp här. Den har ursprungligen designats just för OS X och var bland det bästa för sin tid. Idag finns det kanske bättre alternativ, men det finns fortfarande funktioner som kan göra att webbläsaren är värt ett försök. Till exempel är det möjligt att enkelt byta typsnitt på olika hemsidor och att gruppera flikar. Dessutom är den hyfsat snabb och bygger på samma renderingsmotor som Safari. Utvecklingen, i alla fall rent estetiskt, tycks dock ha stannat av. Gränssnittet känns något föråldrat.