Här kommer du kunna läsa om 9 saker som du säkerligen inte har en blekaste aning om, som du dessutom säkert kommer tycka är rätt knäppa.

 

Den första faktasaken om emoji är vart den började, vilket säkert väldigt många har frågat sig? Eftersom den används av nästan alla som äger en smartphone. Jo, den kommer ursprungligen från Japan. Ordet ”emoji” kommer även det från Japan, såklart och ar givetvis en betydelse. ”Emoji” är två japanska ord som är sammansatta. ”E” i ”emoji” betyder bild medan ”moji” betyder tecken. Alltså betyder ”emoji” bildtecken, vilket säger en hel del och stämmer överens om vad dessa symboler föreställer. Här kanske du till och med läste till dig svaret varför det finns såpass många japanska tecken, maträtter, bugningar och andra japanska fenomen i emoji-samlingen. Den första emoji:n som togs fram var av Shigetaka Kurita runt år 1998. Sedan dess har användningen av symbolerna ökat kraftigt, men främst 2006 då den fick sitt stora fäste. Det var då Apple släppte sin uppdatering IOS 6 och innebar att alla Apple-användare även kunde använda dig av emoji-symbolerna. Det finns numera 1 851 olika emojis att välja på, till skillnad från dom 180 stycken som fanns från början.

Emoji blir film

Den andra saken om emoji som du kanske inte vet om är att emoji kommer bli film. Det kommer alltså skapas en film som bara består av emojis, vilket antagligen kommer slå igenom relativt stort med tanke på hur många det är som använder sig av emojis. De som står bakom produktionen av filmen är Sony och kommer som du säkert förstår vara animerad. Just nu är det oklart vad filmen kommer ha för handling men det vi vet är att den kommer släppas någon gång under 2017.

 

Sedan kommer du nu säkert få svar på ytterligare en fråga, vilken är den mest använda emoji:n? Det är väldigt många som tror att det är emoji:n som bara flinar, eller det röda hjärtat. Men de som tror det, har fel. Den mest använda emoji:n är nämligen den populära skratt emoji:n, den som skrattar så den gråter. Twitter gjorde även en undersökning om vilken emoji som är vanligast i respektive länder. USA, Storbritannien och Kanada har använt sig mest av den besvikna, Frankrike använder sig mest av kärlekssymbolerna och Sydamerika använder sig mest av musik-symboler.

Olika emojis till olika operativsystem

En annan grej är att det finns olika emojis på olika operativsystem. Apple använder sig av de vanligaste emojisarna, medan samsung och google har två andra typer. Den femte saken är att det finns vissa symboler som bland annat står för homosexualitet. I bland annat Indonesien har man blockerat emoji:n för det. Sedan har Apple blockerat symbolen som liknar ett gevär efter det som hände i Orlando. Dock finns symboler som pistol och droger kvar. Sedan finns det tre emojis som du antagligen använder fel, där bland annat en liknar en ledsen emoji fast den symboliserar att du sover. Det finns även snart en internationell emoji-dag, Oxford utsåg årets emoji vilket blev skratt-emoji:n samt att sångerskan Miley Cyrus har en emoji på läppen.

twemoji_1f60d-svg