Du som läser den här artikeln gör det sannolikt på en Mac, och kanske har du haft den under lång tid. Många Mac-användare är ganska engagerade i Apple överlag och deras övriga sortiment. Övriga produkter kan i regel enkelt kopplas ihop och användas med Macen.

Men vad vi egentligen om Mac och dess historia? Vi tenderar givetvis att vara fokuserade på hur de ser ut nu och vilka funktioner den har, och hur vi kan användas den i vår vardag. Det finns dock flertalet spännande fakta att ta del av. Här ger vi exempel på sådana fakta.

Macintosh var inte Apples första dator

Det här känner end el redan till, men Mac var inte deras första dator. Istället var det Apple 1, en hemmagjord dator som producerades i 200 exemplar. Ett par stycken av dem fungerar än idag, och en av dem såldes för en auktion, år 2012, för nästan fyra miljoner kronor.

En tredje grundare

De flesta känner till att Steve Jobs och Steve Wozniak började producera datorer och lade grunden för Mac. Det man inte hör om är den tredje grundaren, Ronald Wayne. Han var med i inledningsskedet och hjälpte dem att starta företaget. När han lämnade projektet sålde han tillbaka sina aktier för 800 USD. Hade han inte gjort det, hade de varit värda hundratals miljarder kronor idag. Idag lever han ett tillbakadraget liv som pensionär. Det sägs att han säljer mynt och frimärken i delstaten Nevada i USA.

Apple Lisa

Föregångaren till Mac var Apple Lisa, som på många sätt var överlägsen Macintosh. Samtidigt var den också riktigt dyr. Kunder som NASA använde den för projekthantering, men att sälja den till privatpersoner var desto svårare. Den såldes för omkring 6 000 USD, vilket var betydligt mer då än idag, och billigare alternativ tillhandahölls marknaden av IBM. Således var man tvungen att byta spår.

Blev brett känd år 1984

Det var under reklamen för Super Bowl år 1984, som Apples reklam om Macintosh gjorde den känd för den stora massan. Annonsen var inspirerad av den dystopiska boken 1984 av George Orwell, och man refererade till att man inte skulle låta IBM ha hela kontrollen på en informationsstark marknad. Många hävdar att IT-världen förändrades kraftigt den dagen, då Apple framställde sig själva som den enda utmanaren till det.

Reklamfilmsproduktionen hade en budget på en och halv miljon dollar och regisserades av Ridley Scott. På senare tid har den kommit att anses vara något av ett mästerverk i sin genre.

Vissa saker förändras inte

När den första Macintosh kom hade den inga delar som kunderna själva kunde byta eller ändra på. Man ville helt enkelt inte att de skulle öppna upp maskineri själva – precis som idag. Istället fick de 90 dagars garanti och var tvungna att lämna den till ett auktoriserat serviceställe om något problem dök upp. Inga större skillnader från idag, alltså.

Få applikationer

Idag kommer Macen med en uppsjö av förinställda applikationer. Anteckningar, Bilder, Apple Mail, Meddelanden, FaceTime och Kalendern är bara några mindre exempel på det. Så var det dock inte förr. När den första Macen lanserades hade den enbart två appar – en textredigerare och ett bildredigeringsprogram. MacWrite och MacPaint. Det mest revolutionerande var att det var den första persondatorn med ett grafiskt användargränssnitt (som många också faktiskt hade råd att köpa).

Dyr – men ansågs billig

Justerar man för inflation kunde den första Apple-datorn köpas för ungefär 35 000 kronor. Det är inte direkt svårt att komma upp i dessa summor idag, men de allra flesta lägger betydligt mindre summor än så på sina Macar. När den kom ansåg man det vara ett prisvärt alternativ till en persondator. Så kan det visserligen ha varit – men jämfört med priserna idag var det inte särskilt billigt.

Första bärbara kritiserades

Apple lanserade den första bärbara Macen i slutet av 80-talet, Macintosh Portable. Den var inte särskilt billig och fick kritik för att skärmen knappt syntes i mörkret. Två år senare lanserade man en uppgraderad version, med belysning, men det skulle också halvera batteritiden. Man lade ned produktionen senare samma år. En känd PC-tidning har rankat Macintosh Portable till den 17:e sämsta tech-produkten – någonsin.

Bildkällor:Wikipedia