Att köpa en Macbook är något av en investering. Apple generellt har ganska höga prislappar – och Mac är inget undantag från den regeln. Den första tiden man använder ny MBP är känslan god; det går fort, skärmen är utan fläckar och allting fungerar bara, så som det ska. Efter en tid kan dock datorn börja bli långsammare, behöva rengöras och genomgå smärre underhållsåtgärder. I den här texten kan du läsa om hur du behåller den där nya känslan. 

Maximera inte lagringsutrymmet

Efter att ha laddat ned applikationer och importerat videor och bilder är det inte osannolikt att man, efter ett tag, närmar sig gränsen i fråga om lagringsutrymme. En bra tumregel är att alltid ha minst omkring 10 % ledigt. När det är fullt, kommer din Mac att behöva jobba hårdare för samma uppgifter som den alltid har gjort.

Blås ur datorn regelbundet

Någon gång per år är det inte fel att återställa datorn helt och hållet. Genom att göra det här kan Macen få sig en välbehövlig uppfräschning. Glöm för all del inte att ta back-up på dina filer (görs enklast med Time Machine).

Tryckluft från Deltaco

Använd appen Skivverktyg

Skivverktyg låter dig snabbt och enkelt göra en felsökning på hårddisken. Om någonting är fel kommer det att uppenbara sig relativt snabbt. Programmet försöker själv att göra en reapartion, men om det inte går kan det vara en idé att göra en återställning. Om det fortfarande inte löser sig krävs troligtvis gedigen felsökning eller att den lämnas in till ett serviceställe.

Ha inte laddaren i hela tiden

Exakt hur man bör bete sig för att förlänga batteriets liv så gott det går, råder det delade meningar om. Många är dock överens om att det inte är bra att lämna laddaren i uttaget, även efter att det är fulladdat. När batteriprocenten når 100 % bör du koppla ur laddaren, och bara sätta in den igen när det är lite batteri kvar.

Om du inte ska använda din Mac en längre tid, menar många att det är bäst att lämna den halvladdad, det vill säga vid 50 %. Något annat man kan göra med jämna mellanrum, som många dock undviker, är att stänga av datorn helt och hållet. Det låter både batteriet och datorn vila ordentligt.

Rengör på rätt sätt

När du rengör din Mac finns det ett par saker som är viktiga att tänka på. Till exempel:

  • Använd bara en mjuk och luddfri trasa
  • Koppla ifrån laddare och annat som sitter i
  • Använd inte vätska och undvik till exempel slipmedel eller lösningsmedel
  • Spraya inte rengöringsmedel direkt på din Mac.