Vid köp kommer Mac med många användbara funktioner och applikationer som är utvecklade av Apple. Ingen dator och dock är perfekt, och det kan ibland finnas ett behov av att gå till tredjepartsutvecklare för att få en funktion man vill ha. Många tycker dessutom att det är kul med dessa appar och att utforska vad man faktiskt kan göra. Nedan följer en lista på populära tredjepartsappar.

Amphetamine

Amphetamine är en app som gör det möjligt att stänga ned skärmen utan att datorn går in i viloläge. Det här är användbart när man använder sin Mac för att titta på TV, eller när man har en extern större skärm (och ett litet skrivbord) som använder. Visst kan det vara användbart att ha både den inbyggda skärmen och en extern – men det kan finnas lägen där den inbyggda skärmen är mer av ett störningsmoment än något annat.

 

Rocket

Har du en Mac med touch bar? En del har beklagat sig över att funktionaliteten är något begränsad. Många skulle önska att man ser sin dock och enkelt kan växla program utan att behöva röra musen. Rocket gör ungefär detta – snarare är det att beskriva som ett alternativ till cmd + tab. Du aktiverar Rocket genom ett snabbkommando på tangentbordet för att enkelt kunna växla bland de senast använda apparna. Med lite vana går det snabbare än cmd + tab, eftersom du inte behöver gå stegvis mellan dem. Det är bara att trycka på den applikation du vill starta.

Duet

Duet är en app som låter dig använda en iPad som en extraskärm. När man är ute på språng kan det räcka mycket väl med en skärm, men när man gör lite mer krävande uppgifter kan två skärmar nästan kännas som en nödvändighet. Appen kostar dock närmare 200 kronor – så det är bra att se till att man har behovet först.

Har du en lite nyare iPad med retina-skärm kommer kvaliteten att bli riktigt bra. Om inte, kommer du inte se lika många pixlar, dock får du fortfarande de praktiska fördelarna.

 

Garageband

På senare år har Apple gjort rejäla förbättringar av Garageband, och det är fortfarande gratis. Flaggskeppet bland musikprogrammen är givetvis Logic – men smakar det, så kostar det. I garageband är det enkelt att göra musik, även om man inte har någon erfarenhet av musikproduktion sedan innan. Det finns smarta instrument och grundläggande effekter att experimentera med. Dessutom finns det en rad olika tillbehör (mikrofoner och adaptrar för gitarr till exempel) som kan kopplas in i till exempel din iPad.