(Personlig recension. Alla åsikter är personliga och behöver därmed inte spegla vår webbplats generella åsikter om Apple och dess produkter)

Enkel att starta upp

Ett smart trick för att komma igång med din Apple-tv är att hålla i en IOS-enhet nära din Apple TV så kan du överföra wi-fi lösenord med en massa andra saker. Men du kan även göra allt manuellt. Dock kan det var bökigt och skriva in allt med den medföljda handkontrollen.

Det mesta känns bekant förutom allt som tidigare varit bra har bara blivit ännu bättre. Nu kan jag äntligen navigera smidig genom alla menyer och appar.

32 eller 64GB?

Det finns två varianter finns av denna skönhet en som är på 32 GB och en som ligger på hela 64GB. Personligen så är jag en medelålders familjefar som hellre prioriterar tv och film framför att ha en massa appar på tv:n. Ska jag vara helt ärlig så tycker jag att nivån på de spel som finns till “Apple tv” inte är tillräckligt bra för att jag ska ödsla pengar och tid på det. Då jag prioriterar att se på tv och film så fungerar 32GB alldeles utmärkt för mig.

4K

Det jag älskar mest med denna maskin är att den äntligen levererar stöd för 4K och med A10X fusion som även finns i den senaste modellen av Ipad pro, så går allting otroligt mycket snabbare! Det är en fröjd att köra igång då det bara tar någon minut innan jag kan njuta av nästa film.

Apple Tv 4K är lite av en ”högre” variant än sin föregångaren, en sak som jag kan leva med då den ger dig så mycket mer. Det är fortfarande en liten svart box med en diskret logotyp. En aningen upphöjd och lufthålen mer exponerad vilket leder till en bättre cirkulation. Det är bra för att A10X Fusion-processorn ska hålla sig kall. Jag saknar inte den USB-c-anslutningen som tidigare fanns på baksidan av föregångare.

Sedan har Apple uppdaterar ethernet-jacket för högre bandbredd, perfekt när jag ska streama 4K material. Bluetooth har nu 5.0 och ram-minnet är utökad 2 GB till 3GB, bra då den förbättrar hela prestandan.

När jag tittar på film använder jag apparna Netflix, Viaplay, och Itunes. Nu när möjligheten att spela upp 4K finns så kan jag säga att upplevelsen tagits till en helt ny nivå och det är mycket tack vara den prestanda som finns i denna lilla ”svart lådan”. Allt blir så kontrastrikt och levande.

Kontrollen

Även kontrollen har fått en riktig makeover, den vita runda ring runt meny-knappen använder jag för att skilja på vilken än som är vilken. Det finns en touch knapp som du använder när du ska navigera runt, den är dock lite överkänslig i min mening. En sak som jag kan rekommenderar är att ladda ner ”fjärrkontroll-appen” som finns på apple store! Den gör att du kan navigera Apple-Tv via din telefon. Som småbarnsförälder har fjärrkontrollen en tendens att försvinna.

Den extra uppgraderingen av maskinvaran gör att alla apparna känns snabbare och smidigare.

Streaming kan försämra bilden

Dock måst jag påpeka att bilden blir en aningen bättre med 4K-blueray och orsaken till det är att streaming alltid är beroende av bandbredden. Kompromisser måste göras för att det ska sparas på bandbredden. Till följd av sett så kan det uppstå små störningar som du inte får ifrån en skriva. Jag är lite av en bildnörd i den bemärkelsen, dock tror jag inte att den nomale användaren kommer märka det, för dem kommer det helt klart bli ett lyft med den lystra, fyllda färgerna som spelas upp.

En positiv sak är att 4K håller på att bli billigare nu när intresse för 4K sprider sig. Även Netflix och Viaplay släpper material i 4K. Även om du inte har en Ultra-HD tv så kommer du att uppleva en klar förbättring. När jag köpte Transformers på Itunes så blev jag positivt överraskad hur fort det gick att börjar kolla. Apple rekommenderar bandbredd på 25 gigabyte och det ska inte var några problem i Sverige

Något som jag saknar är Dolby Atmo och att du inte kan spela upp Youtube 4K då det saknas stöd för Googles VP-9-codec.

Sammanfattning

Apple TV 4K är härlig att använda och det känns som den verkligen kan leverera nästa generationens tv-format som är just 4K den spelar även upp HDR väldigt snyggt. Färgerna ser bra ut och det är verkligen en “plugg and play” lösning som verkligen fungerar.

Det är perfekt för småbarns föräldrar som ibland behöver ha ett smidigt sätt att köra igång barnens favorit program. Jag själv kommer också alltid ha något intressant att titta på! Med nya Appel Tv så kommer din vardag bli så mycket roligare.