Idag har Apple ett samarbete med Barclay Bank vilket bland annat resulterat i kreditkortet Barclay Visa samt olika finansieringslösningar för kunder som köper produkter direkt från Apple. För någon vecka sedan presenterade däremot The Wall Street Journal att Apple kommer att lansera ett nytt kreditkort. Ett kort som i så fall ges ut via Goldman Sachs.

Exakt förmåner och tjänster som kortet kommer att ha är än så länge inte officiellt. Men kortet ska kunna ge rabatter och bonusar inom Apple Store. Dessutom ska man som användare kunna låna pengar direkt av banken för att finansiera inköp.

Enligt Wall Street Journal kommer kortet att heta Apple Pay och lanseras i början av 2019. Om samarbetet går i lås kommer till stor sannolikhet tidigare samarbete med Barclay att läggas ner. En bank som redan ger ut ett kreditkort som ger speciella förmåner för de som köper produkter av Apple.

Barclay Visa – Kortet som gett bonus

Kreditkortet från Apple skulle däremot inte bli första kortet som ger fördelar vid köp av produkter från Apple. Hittills har man kunnat använda Barclay Visa. Ett kort som gett mycket fördelaktig bonus.

Bonusen

Med Barclay Visa får man idag 3 poäng per USD när man köper produkter/tjänster av Apple. När kortet används i en restaurang ges 2 poäng och på alla övriga inköp ges 1 poäng per USD.

Poängen kan sedan lösas in när man minst fått ihop 2500 poäng. Det räcker då till en rabattkupong på 25 USD som kan användas vid köp från Apple. Därmed ges en bonus på 1, 2 respektive 3% något beroende på vad som köps.

Jämförelse – mot svenska kreditkort

Nu är det inte helt officiellt vilka förmåner som kreditkortet kommer att få. Dessutom vänder man sig inte mot den svenska marknaden. Skulle man däremot lansera dagsaktuella kreditkortet i Sverige är chansen stor att många ägare av Appleprodukter skulle välja detta kort före andra kreditkort. Detta just på grund av dess höga bonus. Med allt från telefoner och mängder av tillbehör är det inte svårt att hitta passande produkter att växla in poängen till samtidigt som poängutdelningen är riktigt generös.

Exempel:

ICA – Ett kreditkort som ger 1% extra på alla matinköp i jämförelse mot att enbart ha ICA-kortet. Någon annan bonus ges inte.

Shell Preem m.fl – Ett flertal kort har tidigare gett 1% på inköp med korten. Denna nivå har däremot sänkts till 0,5 % under senaste året. Även om man får något högre rabatt på drivmedel så kan rabatterna där inte väga upp den trestegsbonus som finns på kreditkortet från Apple.

Norwegian – Kanske det kort som tydligast kan konkurrera mot ”Applekortet”. I likhet med detta så ges 1% i bonus, via poäng, på alla inköp. Utöver det kan man få högre poäng om man köper produkter eller tjänster hos Norwegian. Poängen används sedan till resor.

Om Apple skulle lansera ett svenskt kreditkort är däremot inte chansen stor att kortet ger samma bonus och har samma förmåner som kortet i USA. Orsaken är att det är olika regler i USA och EU gällande vilka avgifter som får tas ut från handlarna. Avgifter som till stor del bekostar de bonusar som kortägarna får ta del av.