Det finns ingen direkt brist på applikationer för Mac. Vissa är riktigt bra, medan andra mer kan vara underhållande. I den här listan tar vi upp de bästa av de appar som garanterat gör ditt liv enklare och dig mer produktiv. Apparna presenteras utan inbördes ordning.

Thunderbird

För några år sedan var det nästan ett måste att ha ett program på skrivbordet för sin mail. Så ser det dock inte riktigt ut i dagens läge, med alla mailprogram som enkelt nås genom webbläsaren. Samtidigt finns det många fördelar med att installera ett program för mailen. Thunderbird har gott om funktioner och låter dig enkelt växla mellan olika mailadresser. Perfekt om du vill kunna maila privat ena stunden, och i jobbet den andra.

Vilket program som är bäst råder det naturligtvis delade åsikter om. Thunderbird har ett gott rykte och används av väldigt många. Apple har lanserat en klient som följer med i macdatorerna – men en del tycker att funktionaliteten är lite för begränsad. En annan fördel med Thunderbird är att det är helt gratis, medan många andra program på marknaden inte är det.

Google Chrome

Precis som när det kommer till mailprogram är givetvis valet av webbläsare högst subjektivt. Väldigt många har dock hyllat Chrome för sin snabbhet och sina funktioner. Det finns otaliga plug-ins som kan laddas ner och kommas åt direkt i webbläsaren, till exempel. Apples egna webbläsare Safari följer med i datorerna vid köp, men många anser att den inte riktigt når upp till samma nivå som Chrome. Ett annat alternativ är Firefox, som bland annat hyllas för sin anpassningsbarhet.

iBooks Author

Att sätta ihop snygga böcker är ingen utmaning idag. Med Apples egna iBooks Author kan du göra det snabbt och på dina villkor. Programmet är enkelt att använda och låter dig till exempel göra diagram och infoga filmklipp i projekten. Ett plus för dig som vill nå en större publik är att din bok kan distribueras via iBookstore.

 

Dropbox

Visst nöjer sig många med iCloud, men om många och stora filer behöver förvaras någonstans anser många att Dropbox är att föredra. Det är mycket enkelt att använda och är gratis upp till en viss filmängd. Även när du överstiger den här mängden är det inte särskilt dyrt.

Magnet

Magnet är en snygg och effektiv applikation som gör det enklare att arbeta med flera olika fönster öppna. Med hjälp av musen eller tangentbordskombinationer kan du låsa dina öppna fönster till olika hörn av skärmen. Magnet kostar ca 9 kronor – ett gratis alternativ är Spectacle, som dock har lite färre funktioner än Magnet. För den som bara snabbt vill kunna ha öppna fönster på olika delar av skärmen är det dock ett bra alternativ.

Pocket

Pocket är en app som enkelt låter dig spara saker du tycker om för att kunna titta på det senare. Det kan till exempel vara artiklar, bilder eller videoklipp. De organiseras på ett snyggt sätt i appen, som är mycket intuitiv och enkel att använda.

Spotify

De flesta har nog redan Spotify installerat – om inte, kan det vara läge att skaffa det. Vissa föredrar Apples egna Apple Music, och helt krasst finns det ganska små skillnader mellan dem, och priserna är nästan exakt de samma. Dessa skillnader kan dock vara avgörande. En sådan skillnad är att Spotify finns på PS4 och och Xbox One, vilket Apple music inte gör. En annan faktor som talar för Spotify är deras spellistor och möjligheter att dela dem med andra genom Facebook.

F.lux

Den som jobbar sent på kvällarna kan lätt få problem med att komma till ro när det väl är dags att lägga sig. Detta eftersom blåljuset i datorskärmar lurar kroppen och ögonen till att tro att det fortfarande är dag. Ett sätt att råda bot på det här är att använda sig av F.lux, som filtrerar ut de starka färgerna och ger dig ett varmare ljus om kvällarna. Du kan ställa in den att slå över automatiskt vid en viss tid.

1Password

Har du många olika konton, och av säkerhetsskäl satt olika på varje? 1Password är en applikation som låter dig spara alla lösenord på en plats, som givetvis är krypterad. Den här platsen kommer du åt genom ett masterpassword som du sätter själv. Nackdelen med 1Password är priset – programmet kostar ca 25 kronor i månaden. Ett alternativ för dig som huvudsakligen slår in lösenord i webbläsaren är LastPass, som kan installeras som en plug-in till exempelvis Chrome. LastPass är gratis.

The Unarchiver

Finder och det som följer med i datorerna fungerar mycket bra i de allra flesta fall, men när det kommer till lite mer krävande uppgifter räcker de ibland inte riktigt till. När du ska hantera RAR-filer eller äldre format (så som ARC, till exempel), krävs ofta ett externt program. Ett sådant program är The Unarchiver, som kan hantera nästan vilket format som helst. En klar fördel är att du inte behöver öppna applikationen separat, utan du kan komma åt funktionaliteten med bara ett klick i Finder.

VLC Media Player

Quicktime, mediaspelaren som följer med i Mac, är ganska begränsad. Det är endast de filformat som Apple ligger bakom som kan spelas upp i den. Exempel på dessa är mp4 och mov. VLC är ett hyllat program som i stort sett klarar av alla filformat. Programmet är intuitivt och enkelt att hantera.