Programmen som följer med Mac-datorer vid köp är många, och håller ofta en mycket hög kvalitet. Allt man kan behöva finns dock givetvis inte med från början. Vid sådana lägen är det enkelt att besöka App Store och ladda ner nya applikationer. Ännu bättre är det givetvis om det inte kostar dig något – så i den här texten kan du läsa om tio heta appar, som är gratis.

Garageband

Garageband ligger ofta i toppen av gratisapparna för Mac. Det är ett musikprogram där du enkelt kan spela in och göra din egen musik. För att faktiskt göra det med bra kvalitet krävs givetvis en del utrustning utöver själva appen, åtminstone om du ska spela in sång eller ett analogt instrument. Med i appen finns ett antal digitala instrument som låter bra, särskilt med tanke på att programmet faktiskt är gratis.

Den som är seriös med sin musik kommer dock märka att funktionaliteten är något begränsad. Ett alternativ är då Logic Pro X, som dock är långt ifrån gratis.

OneDrive

Med OneDrive får du gratis utrymme att lagra dina filer på. Upplägget påminner mycket om populära Dropbox, som också är gratis upp till en viss filmängd. Genom att lagra dina filer externt får du inte bara en säkerhet i form av en back-up på filerna du lägger upp, utan du får också bekvämligheten i att kunna komma åt dem från andra enheter än din Mac.

OneDrive är mycket enkelt att använda. Du kan öppna filerna direkt genom Finder, och det finns inget som hindrar dig från att hantera och arbeta med filerna när du inte har tillgång till internet.

Open Any File

För dig som ständigt trilskas med ovanliga filformat kan Open Any File vara värt att ladda ner. Appen visar en lista på redan installerade appar som kan öppna en viss fil. Open Any File är enkelt att använda och enkelt att komma åt genom Finder.

WhatsApp

WhatsApp är en oerhört populär applikation som främst förknippas med telefoner. Har du en Mac kan du dock enkelt ladda ner den genom App Store. Att använda WhatsApp är ungefär som att skicka SMS, med den väsentliga skillnaden att meddelandena inte går över telenätet. Istället är det wi-fi (således inga externa kostnader) som informationen skickas genom. Ett chattprogram, helt enkelt.

Slack

Slack är en applikation som ska göra dig mer produktiv. Här kan du prata med kollegor samt organisera konversationer efter ämnen, skapa uppgifter, sätta deadlines, lägga upp filer och mycket mer. Du behöver egentligen inte ladda ner desktopversionen, då Slack enkelt kan kommas åt genom webbläsaren. Samtidigt kan det vara bekvämt att ha programmet just som en applikation på skrivbordet – inte minst för snabb och enkel åtkomst.

Xcode

Xcode är för utvecklare och har haft en stadig plats på topplistan över gratisappar under relativt lång tid. Appen inkluderar i princip allt man kan behöva för att skapa appar till Mac, iPhone, iPad, Apple Watch samt Apple TV. Språket som används är Swift, vilket har hyllats för sin enkelhet av många.

Paint 2

Många som gått över från Windows till Mac kanske saknar Paint, det lättanvända programmet för att redigera och skapa bilder i. Därför är det inte konstigt att Paint 2 ligger på topplistan över de mest nedladdade gratisapparna på App store. Funktionerna liknar i mångt och mycket dem i Paint, med ett antal väsentliga skillnader. Till exempel kan du skapa bilder i olika lager, en funktion som annars brukar hittas i de mer avancerade redigeringsprogrammen. Paint 2 är gratisversionen av Paint Pro.