Apples senaste flaggskepp iPhone X, även kallad iPhone 10, har precis släppts på den svenska marknaden. Priset landar på 11.495 kronor.

Ifall du väljer att teckna abonnemang med telefonen blir det en stor månadskostnad på ungefär 7-800 kronor, ifall du inte nöjer dig med 1GB surf. I sådana fall kan ett abonnemang hittas för 500 kr i månaden. Iphone X bär på mycket av den senaste tekniken, såsom Face ID och animerade emojis. Frågan blir om dessa häftiga nyheter är värda prislappen? Aftonbladet har gjort ett test på telefonen, och ger den mycket höga poäng.

Skärm ända ut i kanterna

Den nya skärmen går ända ut i kanterna, vilket skapar en helt ny look mot tidigare modeller. Den är täckt av stålförstärkt glas som ska göra den mer stöttålig. En ny design kan locka många till att köpa iPhone X, men i slutändan spelar innehållet störst roll.

OLED-teknik

Apple har valt att för första gången satsa på en OLED-skärm, och gå ifrån den tidigare LCD-tekniken. Skillnaden blir en ljusstark skärm som står emot solljus mycket bättre. Skärmen har starka kontraster, tydliga färger och HDR-upplösning. Med 458 pixlar per tum är det den skarpaste skärmen hittills på en iPhone. En bra skärm är av högsta angelägenhet, när allt fler väljer att använda mobilen som media-enhet för till exempel filmvisning.

Samma kameror som i IPhone 8

IPhone X har samma kameror som iPhone 8, både fram och bak. Den bakre kameran består av två linser som samarbetar och ger bättre bildstabilisation än tidigare modeller. Kameran kan filma skarpa HD-filmer med imponerande 4K-upplösning.

Upplösningen på framsidans kamera har blivit allt viktigare för iPhone-användare i Snapchat-eran. Till det yttre verkar denna vara samma som i iPhone 8; en kamera med 7Mp upplösning. Men i själva verket styrks den framsidans kamera i iPhone X av flera nya sensorer. Dessa ligger också till grund för Face-ID tekniken. Apple kallar det för True-depth.

Ett nytt sätt att låsa upp mobilen

Den nya Face-ID tekniken är en styrka hos iPhone X, och ersätter den tidigare fingeravtrycks-läsaren. På ett både snabbt och säkert sätt känner True-depth kameran igen användarens ansikte och låser upp telefonen. Detta fungera även i mörker, vilket är av stor betydelse för att användarna ska kunna surfa även på kvällstid.

Personliga hälsningar med Animojis

Nya animerade emojis är en rolig funktion. Användaren kan spela in sina egna miner och ansiktsrörelser med den nya True-depth kameran och se dessa komma till liv i katter, grodor och andra charmiga djur. Det återstår att se om detta blir ett nytt sätt att kommunicera på, eller om det blir ännu en hype som dör ut.

Laddning utan sladdar

Nya iPhone kan laddas trådlöst på en docka. Inget mer trassel med laddare alltså- men denna teknik har funnits länge i konkurrenternas lurar. Man kan fråga sig hur mycket skillnad undslippandet av sladdar verkligen gör.

Den snabbaste mobilen i höst

Med Apples nya Bionic A11 chip är iPhone X en riktig racer. Enligt Aftonbladets test är det den snabbaste telefonen i höst. Processorn är densamma som i Iphone 8 och iPhone 8 plus, men visar sig alltså prestera något bättre i iPhone X.

En telefon för dem som har råd

Med den otroligt höga prislapp som nya iPhone X har, presterar den helt enligt förväntan. Prestandan är hög och Apple bjuder på en helt ny design. Face-ID, trådlös laddning och Animojis är roliga funktioner, men egentligen ganska överflödiga. Iphone X är helt enkelt en telefon för dem som har råd.